colectare
frigider
lăptărie

E important ca lăptăria să funcționează

Redactat de
Simó Veronika

La opt dimineață gospodarii și gospodarele stau la rând în fruntea porții lui Imre Kozán, administratorul lăptăriei din Vlăhița.

2018.02.23

Mai mulți au ajuns odată și toată lumea așteaptă la rândul lui. Tânărul bărbat turnă, măsoară, înregistrează și varsă laptele proaspăt în frigider. Fiul lui de opt ani, Ákos e acolo, ajută pe tatăl lui cum poate, îl însoțește și la câmp de când are trei ani.

Lăptăria a fost înființată de Asociația Gospodarilor din Vlăhița, în frunte cu președintele Lajos Sándor, dar și Imre a contribuit destul de mult, găzduiește lăptăria în propria lui casă.

Clienți fideli

Asociația gazdelor din Vlăhița a primit deja trei premii de la fabrica din Cristuru Secuiesc, deoarece a fost întotdeauna un cumpărător fidel a produselor. Localnicii comandă în mod regulat unt, cașcaval și brânză. Clopoțeii primite ca recunoștință stau pe pereții lăptăriei.

„Aceasta este casa mea natală. Aici a stat mama mea, iar mai târziu am transformat-o, am făcut lăptărie. Când am pornit, ne-am strâns câte 10 lei de la cei 280-300 gospodari cu care ne-am înființat asociația. Dacă totuși avem o asociație, am gândit să facem și o lăptărie, ca să avem ce a face cu laptele. Fabrica din Cristur a avut aceste frigidere, iar asociația a cerut finanțare de la consiliul județean și a cumpărat două frigidere.

Contribuția proprie, 51 la sută din prețul echipamentului, a fost de 15 mii de lei, la care s-a adăugat prețul aprobării și investiția comună. A fost important pentru toată lumea ca lăptăria să funcționeze.

tarka-csarnok-02.jpg

Ne-am străduit destul de mult la început, a fost mare haos, multe ședințe și confruntări până ce s-a pornit totul. A venit administrația de la Cristur, László Varga Nagy, Sándor Bálint și Pál Tamás, au ținut o ședință în sat și au spus că se poate cumpăra acțiuni la prețul de 300 lei - sintetizează istoricul lăptăriei gospodarul cine are și el nouă vaci, și așteaptă noile vițele pe la octombrie.

Oricum am vrut să mă ocup cu aceasta

Ca o recompensă pentru găzduirea lăptăriei, primește 5 bani pentru fiecare litru de lapte, aceasta acoperă măcar factura de curent, deoarece frigiderul ce amestecă și răcește laptele are nevoie de energie electrică.

La înființarea lăptăriei s-a ales casa lui Imre, deoarece se află în mijlocul satului, destul de aproape de majoritatea gospodarilor. „Ne-am gândit mult unde să-l punem, ca să nu trebuie toată lumea să pleacă la marginea satului cu laptele, și de aceea ne-am ales casa mea, eu sunt la mijloc. E bine și pentru mine, că nu trebuie să plec cu laptele, și oricum am vrut să mă ocup cu aceasta” - enumeră gospodarul avantajele.

De obicei ziua începe la ora șase pentru administratorul lăptăriei, când mulge vacii lui, le dă hrană, se schimbă și merge la lăptărie, unde laptele se strânge de la șapte jumate până la ora opt. După aceea muncească de obicei pe câmp. La timpul serii nevasta lui, Marika se ocupă cu cei care cu vin cu laptele după opt jumate.

 

Cânte centimetri de lapte?

Până ce ne stăm de vorbă, ajunge și mașina cu lapte, ca să pleacă cu cantitatea de azi. Șoferul aduce și vești bune, deoarece gospodarii care au predat peste o mie de litru de lapte atât această septembrie cât și anul trecut, primesc un bonus.

tarka-csarnok-03.jpg

Înainte să-l transferă laptele în containerul de pe mașină, aceasta se măsoară cu un băț, se calculează cantitatea totală și se ia o mostră, cu ajutorul căreia se poate identifica laptele, dacă se descoperă neregularități în fabrică. Administratorul lăptăriei spune că nu mai sunt probleme cu calitate: la început s-a explicat gospodarilor la ce trebuie să fiu atenți ca să aibă lapte sănătoasă.

„Dacă cineva nu aduce lapte bun, aceasta va fi dezvăluit destul de repede. De obicei apar probleme când apare o inflamație pe ugerul vacilor, dar eu n-am descoperit niciodată pe nimeni aducând lapte amestecat cu apă. Aici se ia mostră în fiecare zi, dar și noi aducem mostră la laborator în fiecare lună”.

Totul trebuie să fie curat ca la farmacie - spune domnul când începe să curețe containerul frigorific, după ce pleacă mașina de lapte. Trebuie să cureți și să speli dimineața și seara. Mai întâi spală containerul cu apă - această zeamă e bună pentru porci - iar apoi îl curăță cu produse chimice după regulament. Trebuie să petreacă minim două ore în lăptărie în fiecare zi, până ce se termină cu toate treburile.

Producția de lapte are părți bune și rele, prețul laptelui ar putea să fie întotdeauna mai mare, gospodarii se plâng din când în când. Sunt mai puține tineri, chiar și cei care au fost crescuți așa, o las de această meserie - spune Imre Kozán - dar trebuie adus cât se poate de multă lapte, că doar așa merită făcut.

Povești similare
Pentru o nouă doză de succes
 • gospodar
 • calitate
 • szépvíz

Când era tânăr, doamnei îi era frică și de muscă, azi sunt gospodari-model. La Frumoasa s-a dovedit ce are berea în comun cu laptele. Nu numai spuma.

Redactat de
Simó Veronika
 • Motivație
 • kézdi
 • succes

Excursia noastră la Mereni a fost o adevărată aventură. Am fost prin grădini, am descoperit un tip de măr necunoscut, domnul care poartă copacul peste gât și am căutat vacii rătăciți.

Redactat de
Pál Edit Éva
Ce să gătim săptămâna aceasta?
Cu Szépvízi totul e mai bun
 • Motivație
 • Rețetă
 • Secret
Creat de
Szépvízi
 • Motivație
 • Rețetă
 • Secret
Creat de
Szépvízi
 • rețetă
 • Secret
 • gustos
Creat de
Szépvízi
 • gustos
 • Secret
 • rețetă
Creat de
Szépvízi