gazda
motiváció
szépvíz

Úgy, mint Svájcban

Simó Veronika
Összeállítása

László Barnát körülveszik az állatok. Otthon egy disznó, két kutya, három tehén, és a néhány napja született négy cica tekinti gazdájának.

2018.02.26

Négy másik tehén a legelőn nyaral, télire ők is hazajönnek, akkor megfordul a rend, azok lesznek a fejősök, és a bentiek lesznek szárazra állítva, vagyis pihennek legalább két hónapot a borjúzás előtt.

A 36 éves férfinak nincs ideje unatkozni. Ottjártunkkor épp falunapokat szerveztek Szépvízen, a fiatalember munkából az interjúra, onnan a rendezvényre sietett. A kettő között megitatta és megsimogatta az állatokat a pajtában, közben mesélt.

Ha nem a sajátjaival, akkor mások állataival törődik Barni, mivel már 18 éve állategészségügyi technikusként dolgozik a községben. Négyezer juh, 1300 szarvasmarha, körülbelül 700 disznó és többszáz kecske számít a segítségére, ha baj van, oltani kell, vagy nehéz az ellés.

Gyerkkorától kötődik az állatokhoz

meséli a gazda, a szülei is mindig tartottak tehenet. Nyolcadik osztály után egy újsághirdetésben látta meg, hogy lehet felvételizni állategészségügy szakra az udvarhelyi iskolába – így lett szakma a szeretetből.

mint-svajcban-be-02.jpg

Az önálló gazdálkodást körülbelül tíz éve kezdte el, az első állatot még nem is az istállóban, hanem a színben tartotta, 2007-ben – emlékszik vissza.

Hat éve a Csengő tejszövetkezet élére is megválasztották, szabadidejében pedig – ha még marad – a helyi sportegyesület elnökeként tevékenykedik. Hétvégente focizni járnak a szépvízi férfiak.

Barninak kíváncsi tehenei vannak, a máramarosi szürke végig szaglássza a táskámat, amíg az istállóban beszélgetünk a gazdával, talán meg is kóstolná, pedig nem zöldtakarmány − azt ugyanis nagyon szeretik. Rajta kívül két pirostarka figyeli a társalgást.

Anita, a gazda nyolc éves kislánya pedig körülöttünk legyeskedik, dúdolgat az udvaron, úgy tűnik, nem félős leányka, a tehenektől legalábbis nem retteg. Ede, az egy évvel fiatalabb testvére is szívesen segít az apjának, jó is lenne, ha tovább vinnék a gazdaságot − reméli a családfő.

Inkább fülszám, mint születésnap

Nevük nincs a teheneknek, csak a fülszám szolgál azonosításra, meg is jegyzi Barni egyenként, pedig a számoknak amúgy nem barátja. Azt is bevallja, könnyebb a tehén fülszámát megjegyezni, mint a felesége, Melinda születésnapját. „Azt se kérdezd, hány éves vagyok, mert sosem tudom" − mondja nevetve.

mint-svajcban-be-03.jpg

Az otthoni három tehén adja most a napi hatvan liter tejet, ami a szarvasmarhatartók egyesületén keresztül a Csengőhöz kerül feldolgozásra. Az egyesülethez naponta 500 liter tej folyik be 15-20 gazdától, télen 300 liter körüli a hozam.

„Nagy álom volt, hogy Szépvízen tejüzem legyen, bizakodóak voltunk. A Csengő szövetkezetet 2011-ben alapítottuk meg, rá négy évre sikerült elindítani az üzemet"− meséli az állatszakértő, akit már a alakuló gyűlésen elnöknek jelöltek.

Nem fürdenek tejben

A szövetkezeti tagok havonta gyűléseznek, megbeszélik a felmerülő problémákat. Barni szerint egy idő után a tejhiány lesz a legnagyobb gond, a kisgazdáknak nehéz a helyzetük, a támogatások feltételekhez kötöttek és szigorú szabályokat kell betartani. Nem mindegy például, hogy mekkora egy állat fekvőhelye, mennyi fény jut be az istállóba, hogyan tárolja a gazda a trágyát, stb.

Kevesen tartanak fejőstehenet, vagy ha tartanak is néhány állatot, bikaborjút nevelnek inkább eladásra – magyarázza Barni. Ez azért könnyebb, mert nem kell pontos időben fejni, a borjú kiszolgálja magát, amikor éhes.

A fejőstehenek után ad az állam támogatást, de még nem tudni, idén mennyi jut állatonként, a gazdálkodásból származó bevétel inkább fizetéskiegészítés Lászlóéknak.

mint-svajcban-be-01.jpg

Itt Szépvízen az is a probléma, hogy kevés a belterület, Barni 4 hektárt kaszál meg, nagy részét bérelni kell a területnek.

A szénát kukoricasilóval és búzakorpával pótolja, a minőségi takarmány a sok tej titka, de a genetika is számít, különben nem tejel, csak hízik az állat.

Nagyon oda kell figyelni a tehén tőgyére, ha jó tejet akarunk, mert könnyen begyulladhat a rossz takarmánytól, vagy az ivarzás miatt. Ilyenkor azonnal állatorvost kell hívni, és antibiotikus kezelést adni az állatnak, ami alatt a tejet nem szabad csarnokba vinni − sorolja a teendőket László Barni.

Az ivóvíz is tiszta kell legyen, hogy ne kapjon gyomorrontást a jószág.

A napi program reggel hatkor kezdődik, hogy 7 órára már a csarnokba érjen a tej, Barni pedig munkába mehessen 8-ra. Délután irány a mező, ha jó az idő, este 7 után ismét az istállóban várják a feladatok a fiatal gazdát: ganéhányás, etetés, fejés, legalább másfél óra. „Télen, amikor nyugodtabban végzi az ember, beletelik kettő s félbe is."

Sok szabadidőt nem hagynak a gazdának a jószágai. Itt nincs hétvége, nem mondhatom a teheneknek, hogy kellemes hétvégét, hétfőn találkozunk, s becsukom az istállóajtót – fogalmaz.

A tehenek hatodik érzéke

„Van, hogy a szomszédok tudják, vasárnap mikor kelek" – magyarázza a nehézségeket Barni − mert bőgnek, ha nem kapnak a szokott időben enni az állatok.

Egyszer az egyik szomszéd meg is jegyezte: „Hallod-e Barni, úgy képzelem el, mintha Svájcban lennék. Nálad olyan szépen bőgnek a tehenek, még Svájcban hallottam így."

A teendőket legtöbbször egyedül végzi, vagy segítséget hív maga helyett, ha nem tud otthon lenni és ellátni az állatokat. Melindával próbálta megszerettetni „legalább a szagot" – ahogy mondja − de a fiatalasszony inkább csak távolról figyeli a marhákat, „nem tudtam megszokni, félek tőlük"- vallja be.

Barni szerint pedig szeretni kell a teheneket, türelmesen, szépen bánni velük, és azt meghálálják.

A kíváncsi szürke a legérzékenyebb, de a többi is reagál a gazda hangulatára. „Reggel, ha mérgesen jövök, mert elaludtam, és sietek, érzi a hangulatomat. Ha elszabadul, és mérgesen akarom megfogni, nem hagyja. Pedig egy szót nem szólok.

Vagy ha megszidom, hogy ne mozduljon el fejés közben, megsértődik, s a tejet se adja le. Ilyenkor megsimogatom, megnyugtatom. Szépen kell beszélni, s akkor leadja. Ha jó kedved van, akkor nincs semmi gond."

Povești similare
Pentru o nouă doză de succes
 • gospodar
 • calitate
 • szépvíz

Când era tânăr, doamnei îi era frică și de muscă, azi sunt gospodari-model. La Frumoasa s-a dovedit ce are berea în comun cu laptele. Nu numai spuma.

Redactat de
Simó Veronika
 • colectare
 • frigider
 • lăptărie

La opt dimineață gospodarii și gospodarele stau la rând în fruntea porții lui Imre Kozán, administratorul lăptăriei din Vlăhița.

Redactat de
Simó Veronika
Ce să gătim săptămâna aceasta?
Cu Szépvízi totul e mai bun
 • Motivație
 • Rețetă
 • Secret
Creat de
Szépvízi
 • Motivație
 • Rețetă
 • Secret
Creat de
Szépvízi
 • rețetă
 • Secret
 • gustos
Creat de
Szépvízi
 • gustos
 • Secret
 • rețetă
Creat de
Szépvízi