minőség
titok
motiváció

Egy embernek nyolc tehén a normája

Simó Veronika
Összeállítása

Szakács Vilmos bárkivel megosztja a tudását, aki tehenet akar fejni. Szeretnek is tanácsot kérni tőle.

2018.02.27

Megfagyott már a sár az udvaron, jégcsapok is lógnak az istálló cserepeiről az október végi hidegben a Szépvíz községhez tartozó Csíkborzsován, Szakács Vilmos udvarán.

"Nem könnyű már nekem a korán kelés, itt is fáj, túl is fáj, mindjárt hatvan éves vagyok" – mondja a gazda, de azért még tele van tervekkel. Az istállót még bővíteni szeretné, a tetőt megemelni, új fejőgépet venni.

norma-be-04.jpg

Most 21 állatot kerülget a pajtában minden reggel, délben és este. „Az istállót arra építettük '90-ben, hogy tartunk egy tehenet s esetleg egy disznót. De hát annak nem kellett volna ekkora. Nem terveztük előre, de valahogy csak megnőtt ez a gazdaság" – mesél a kezdetekről Vilmos. Arra azért odafigyeltek, hogy minőségi állományuk legyen, jelenleg 14 fejőstehenük van és a növendékek. Legtöbbjük itt is született: „adtam el belőlük, de a javát meghagytam." A termetes Nagyszemű a kedvenc közülük, mindig megnyalja a gazda ruháját, mikor elmegy előtte.

Egyetemről a mezőre

A családban mindenki kiveszi a részét a munkából, a gazda legtöbbször a feleségével osztozik a feladatokon, de a fiuk is rendszeresen segít, sőt, az orvosi pályára készülő leány is traktorra ül a vakációban, és a fiatal gazdák pályázatával két osztrák tarkát vásárolt a családi gazdaságba – meséli a családfő. Hátha itthon tervezi a jövőt – reménykedik.

„Egy ekkora gazdaságnál legalább hárman kell, hogy dolgozzunk. Általában úgy mondják, hogy egy embernek nyolc tehén a normája. Elég is annyit ellátni és beszerezni a takarmányt."

Négy szekér széna egy télre

Az osztrák és román tarkákat kötött tartásban, az istállóban gondozzák egész évben, mert messze van a legelő. Így is sok baj van velük – magyarázza a gazda – nehezebben állapodnak meg, hiányzik nekik a napfény, s a friss levegő, de igyekeznek pótolni a vitaminokat, a kalciumot és a sót, amire feltétlenül szükségük van az állatoknak.

A kezdő gazdálkodóknak azt javasolná, hogy legalább 10-15 tehénnel dolgozzanak, és minél előbb gépesítsék a gazdaságukat, legyen legalább kaszálógép és bálázó. Jó, ha van bálafelhordó rendszer, hogy ne kelljen villázni.

A fejést is fontos jól megszervezni, a legjobb megoldás a fejőrendszer, ami azonnal a hűtőbe juttatja a tejet. Így lehet jó minőségű a tej, persze az is számít, hogy az állat jó fajta legyen, és jól legyen tartva. Ha nem kapnak napfényt, pótolni kell a vitaminokat. A só nem fogyhat ki a marhák elől, nem szabad elfelejteni, mert az a csont összetételének az alapja.

A tehenek körmét évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal meg kell pucolni, mert a körömgyulladástól a tej minősége is megromolhat. Az istálló pedig legyen hosszú, tágas, mint régen a téesz istállók, két sorban szemben állva az állatok, és a hátuk mögött is lehessen eljárni, takarítani – foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a tapasztalt gazda.

Ezelőtt azt mondták, hogy egy fejőstehénnek négy szekér széna kell egy télre. Ha a húszat megszorozzuk néggyel, elég nagy mennyiség, terület is, munka is kell – fejtegeti tovább Vilmos, ezért igyekeztek gépesíteni, amit lehetett. A szénán kívül lucernát, silókukoricát, zabot termelnek, hogy megfelelő takarmány kerüljön a jászolba.

A legjobb egyébként a dombvidéki és a hegyvidéki széna a borzsovai férfi szerint. Ha akkor kaszálják, amikor virágban van, az aranyat ér. „Azt a takarmányt nem éri utol semmi. Azt az ember is megehetné, olyan illata van." Régen is megvolt a szénacsinálás rendje és ideje, először a házak körül, a kertekben kaszáltak, majd utána mentek a havasi legelőkre. Az általában júliusban volt, ott akkor van a virágzás. A mostani uniós szabályozás is tulajdonképpen eszerint igazodik – magyarázza. „Most könnyű gazdálkodni, annyiféle időjárásjelentés van, hogy mindjárt ki se kell nézzél az ablakon, s a széna meg van csinálva."

Kicsi falu, sok tehén

Szakács Vilmos 2005 óta a helyi gazdaegyesület elnöke és számtalan gazda mentora, emellett a Csengő Tejszövetkezet vezetőtanácsának is tagja. Amit a gazdálkodásról tud, szívesen tovább is adja, és van, amit tanulni tőle bőven, még külföldről is jöttek hozzá érdeklődni, hogy mitől sikeres az egyesület.

norma-be-01.jpg

Jó tejár kell elsősorban, és munkakedv – ez a válasz röviden. Amikor stabil a jövedelem, akkor lehet fejlődni. A borzsovai egyesület 2007-ben nyitott csarnokot, akkor jó árat kaptak a megtermelt tejért cserébe, az sokat segített a gazdákon – emlékezik vissza Vilmos. Akkor a 25-ből csak két-három gazdának volt fejőgépe, mostanra már csak kettőnek nincsen, és az egyesületi tagok létszáma is gyarapodott 39-re.

A borzsovai gazdák idővel felvásárlót váltottak, és most a szépvízi Csengő Termelői Szövetkezetnek adják a tejet. „Egy kicsi biztonságot ad a szövetkezet, mert tudjuk, hogy a tejünket feldolgoztatjuk." A szépvízi sajtgyárban feldolgozott tej 40 százaléka Borzsováról érkezik. Itt nemhogy fogynának, inkább szaporodnak a gazdaságok, a fiatalok is nekifognak az állattartásnak – árulja el Vilmos. Szépvíz háromszor akkora, mint Borzsova, s mégsincs annyi tehene, mint a borzsovaiaknak amennyi van. Az egyesület tagjai 230 tehenet tartanak összesen.

Muszáj egymáson segítsünk

Borzsovában jó dolog gazdának lenni, összetartó a közösség, kalákában oldják meg a nagyobb munkákat. „Ha véletlenül a munkával megszorultam, vannak rokonok, ismerősök, akiket meg lehet kérni, hogy segítsenek. A silózás, trágyahordás is kalákamunka, egyet eszünk-iszunk, amikor a munka lefolyik, így haladunk"– meséli az elnök.

norma-be-02.jpg

Vilmosék a Csík-környéki falvakban is tartottak tanácsadást a borzsovai egyesülettel, segítettek elindítani a gazdák közötti együttműködést Menaságon, Fitódban, Szentsimonban, Vacsárcsiban. Ebben van a jövő – állítja. „Muszáj egymást segítsük. Nem a magántermelőkön van a hangsúly, hanem hogy azt az egy-két tehenes gazdát megmentsük."

Povești similare
Pentru o nouă doză de succes
 • gospodar
 • calitate
 • szépvíz

Când era tânăr, doamnei îi era frică și de muscă, azi sunt gospodari-model. La Frumoasa s-a dovedit ce are berea în comun cu laptele. Nu numai spuma.

Redactat de
Simó Veronika
 • colectare
 • frigider
 • lăptărie

La opt dimineață gospodarii și gospodarele stau la rând în fruntea porții lui Imre Kozán, administratorul lăptăriei din Vlăhița.

Redactat de
Simó Veronika
Ce să gătim săptămâna aceasta?
Cu Szépvízi totul e mai bun
 • Motivație
 • Rețetă
 • Secret
Creat de
Szépvízi
 • Motivație
 • Rețetă
 • Secret
Creat de
Szépvízi
 • rețetă
 • Secret
 • gustos
Creat de
Szépvízi
 • gustos
 • Secret
 • rețetă
Creat de
Szépvízi