Motivație
Rețetă
Secret

Dacă susținem localnicii, susținem pe noi însuși

Redactat de
Soós Róbert

Levente Pakot Andorkó, directorul comercial a lanțului de magazine Kolibri spune că Cooperativa Keresztúri are promisiunea că merită să rămâi aici, acasă.

2018.02.01

Când și cum a început cooperația între Kolibri și Keresztúri?

Am fost acolo deja în 2013, la primii pași. Cum s-a început producția în fabrica din Cristur, Elan Trio și Kolibri au fost primele două firme care au comercializat produsele lor.

În 2013 nu s-a știut încă ce va produce fabrica și la ce calitate. N-a fost un risc să începeți comercializarea?

Ne-am asumat riscul. La Kolibri a fost întotdeauna un principu că, în primul rând, comercializăm produse locale.

Levente Pakot Andorkó, directorul comercial al lanțului de magazine Kolibri, fiind responsabil atât pentru achiziții, cât și pentru vânzări.

Spune că munca lui nu are foarte multe secrete: trebuie să lucrezi, și, din când în când, trebuie să-l suporți.

Asta sună foarte bine. Dar de ce este de fapt important comercializarea produselor locale?

Dacă susținem localnicii, atunci susținem pe noi însuși în primul rând. Nu trebuie să fii sociolog, ca să vezi că tinerii plec din ce în ce mai mult din Secuime.

Există o șansă mică ca noi, cei de 40-50 de ani să plecăm, dar trebuie să facem ceva ca să-l ținem pe ei aici. Și eu cred că singura avere a unui popor este pământul.

Keresztúri este legat univoc de pământ, și ei fac posibil ca să se poate vinde ceva legat de pământ, și ca să se poate trăi din aceasta. Keresztúri are promisiunea că merită să rămâi acasă. O să mai vedem în viitor în ce măsură poate să-l transformă promisiunea în realitate.

Keresztúri este un brand relativ tânăr. Cât de performant e, comparativ cu celelalte mărci de lactate?

Nouă ni se pare că s-a alăturat destul de rapid altor mărci concurente, măcar pe piața unde Kolibri se manifestă mai accentuat. Noi comercializăm mai mult în sate, în magazine mici. Aici Keresztúri nu numai că a ajuns din urmă concurenții, dar în multe cazuri are o performanță chiar mai bună. Marca a dovedit că poate să-și găsească un loc pe rafturi.

Care sunt însușirile mărcii Keresztúri, datorită cărora a fost posibilă această performanță?

Cel mai important este că este făcută din materii prime originale. În al doilea rând, Keresztúri are un renume din vremurile când a fost cunoscut ca o fabrică de unt. Fabrica veche a avut un produs specific și special, untul, iar la repornirea fabricii, responsabilii s-au străduit să nu-l strică. Aceasta a fost produsul care a legat trecutul cu prezentul.

pakot-be-01.jpg

Chiar și numele Keresztúri a ajutat mult marca, deoarece Cristuru Secuiesc este foarte aproape de noi, și se poate că prietenii, rudele noștri lucrează acolo, sau chiar laptele vacilor de la bunică se regăsește într-unul din produse.

Dacă administratorii Keresztúri aș cere un sfat de la dumneavoastră, ce-ați spune?

Cel mai important este păstrarea caracterului original. Pus mai simplu: cât se poate de puțin de chemicale. Normal că nu se poate face o producție de un asemenea volumen cu doar metode casnice, dar trebuie păstrat caracterul natural, cât se poate de mult.

Putem observa volumul imens de produse de calitate inferioară prezentă pe piața de lactate, iar astfel se poate înțelege imediat ce spun. Sunt mărci care nu vreau să construiască piața lor cu calitatea produselor, ci profit de faptul că oamenii au puține bani și le mint. Iar aceasta este teribil.

Noi la Kolibri nu comercializăm astfel de produse și sper că niciodată, nimeni nu ne va forța ca să facem aceasta. Dacă n-aș mânca eu, sau dacă n-aș da copiilor mei, atunci nici nu-l vând.

De aceea accentuez că calitatea trebuie păstrată, la fel și caracterul original al produselor, iar consumatorii vor fi recunoscători pe termen lung.

Nu se poate juca cu calitatea, piața este foarte intolerant cu fluctuațiile de calitate. Dacă este un produs care ne place, și-l cumpărăm des, iar o dată simțim că nu e atât de bun, atunci mai dăm o șansă, dar nu e probabil că-l vom cumpăra și a treia oară. Că trebuie să-l aducem acasă și nevasta e nervoasă dacă smântâna e iarăși amară.

Cum s-ar putea ajuta Keresztúri lui Kolibri ca să vândă și mai multe produse?

Cea mai mare putere a Keresztúri este că a conștientizat - mai ales cu oamenii de la țară - ca să cumpără produse făcute din laptele nostru, deoarece asta ne face mai puternic, și ei devin mai puternici la fel. Aceasta este un interes comun.

pakot-be-02.jpg

Trebuie să fim aproape de consumatori, trebuie să ne comunicăm cu ei, și dacă suntem onești și le explicăm de ce este un interes comun cumpărarea și consumarea produselor Keresztúri, atunci nu mai avem nevoie de un marketing mai eficient. Iar concurența nu poate să copieze pe aceasta.

Căci concurența poate să spună orice, dacă nepotul meu spune că trebuie să cumpăr Keresztúri, aceasta o să cumpăr. Și dacă spune el, atunci sunt și eu mai tolerant cu fluctuațiile de calitate. Dar aceasta nu se poate abuza.

Povești similare
Pentru o nouă doză de succes
  • gospodar
  • calitate
  • szépvíz

Când era tânăr, doamnei îi era frică și de muscă, azi sunt gospodari-model. La Frumoasa s-a dovedit ce are berea în comun cu laptele. Nu numai spuma.

Redactat de
Simó Veronika
  • colectare
  • frigider
  • lăptărie

La opt dimineață gospodarii și gospodarele stau la rând în fruntea porții lui Imre Kozán, administratorul lăptăriei din Vlăhița.

Redactat de
Simó Veronika
Ce să gătim săptămâna aceasta?
Cu Szépvízi totul e mai bun
  • Motivație
  • Rețetă
  • Secret
Creat de
Szépvízi
  • Motivație
  • Rețetă
  • Secret
Creat de
Szépvízi
  • rețetă
  • Secret
  • gustos
Creat de
Szépvízi
  • gustos
  • Secret
  • rețetă
Creat de
Szépvízi